Magazin za žene. I muškarce, one prave.

Riječ VJEŠTICA dolazi od slavenske riječi věščƄ što znači mudar/mudra. Engleska riječ WITCH dolazi od staroengleskog wit što znači misao, um. Sukladno tome, staroengleska riječ wittig ponovo znači mudar/mudra.

VJEŠTICA = MUDRICA

Još od 12. stoljeća Crkva je zauzela neprijateljski stav prema raznim duhovnim pojavama koje su potkopavale utjecaj crkve. Sljedbenici tih pojava označavani su kao heretici. 1231. osnovana je INKVIZICIJA, a 1252. papa Inocent IV odobrio je mučenje, vješanje i spaljivanje na lomači. 1486. dvojica dominikanaca Henricus Kramer i Jakob Sprenger objavila su djelo MALLEUS MALEFICARUM (Malj protiv vještica) u kom je teorijski sažeto vjerovanje u vještice i izložene su različite vrste torture kao oblik ispitivanja.

Vuče na mizoginiju? Ha?

Od 15. do 18. stoljeća pogubljeno je hiljade ljudi, većinom žena, pod optužbom za vještičarenje. Najteži progoni dešavali su se u Španiji, Engleskoj, Italiji, Holandiji, Belgiji, Švicarskoj i Njemačkoj. Najpoznatiji američki slučaj bilo je suđenje vješticama iz Salema.

Kako je navodno izgledala vještica?

Stara, neugledna žena. Usidjelica ili udovica. Važni simboli su im metla, crna mačka, sova. Navodno su bile uzrok sušama, nesrećama, umiranju djece i dojenčadi. Nešto kao zla verzija Deda Mraza!? Marketing je i tada imao svoje načine. Brojna literatura modernog doba, poput djela Paola Coelha, Alef, pokazat će da su tokom Inkvizicije mučene i ubijane mlade i lijepe djevojke koje su bile posebnije od drugih, imale neki talenat ili vještinu, neuobičajenu za to vrijeme, poput poznavanja učinka biljaka.

Razlozi zbog kojih ste se u tom periodu mogli naći pred prijekim sudom Inkvizicije bili su:

 

 1. ŽENA STE. Po automatizmu ste vještica. Vjerovalo se da su žene sklonije grijehu od muškaraca. Inkvizicije nema, 21. je vijek, a vjerovanja nisu bitno drugačija.

 

 1. SIROMAŠNI STE. Sarah Good je obješena 1692. jer je lutala od kuće do kuće moleći za hranu i zbog toga proglašena vješticom. Plašite li vi svoju djecu proscima i ljudima koji spavaju na ulici?

 

 1. BOGATI STE. Možete živjeti bez pomoći muža, brata, oca, vjerovatno ste vještica. Žene su u Salemu dijelile bogatstvo iz straha da ih se ne optuži za vještičarenje.

 

 1. IMATE PRIJATELJICE. Više žena na jednom mjestu dozivaju vraga. Danas osim vraga traže i još ponešto.

 

 1. NISTE U DOBRIM ODNOSIMA S NEKIM. U Salemu je bilo ko mogao optužiti bilo koga. Niste morali imati crnu mačku ili metlu da biste bile vještice, dovoljno je da ste se posvađale s nekim. Danas…?

 

 1. STARI STE ILI MLADI. Rebeccu Nurse, 70-ogodišnjeg invalida, je optužio komšija s kojim se često svađala. U 71. godini života je proglašena vješticom, te postala najstarija pogubljena žrtva ovih nemilih događaja. S druge strane, Dorothy Goode je imala samo 4 godine kada je priznala da je vještica (istovremeno optužujući svoju majku, koja je obješena 1692.). Dorothy je provela 9 mjeseci u zatvoru.

 

 1. POMAŽETE ŽENAMA PRI PORODU. Pisac Joel Southern je napisao da se Crkva bojala babica (primalja) u 17. stoljeću zbog njihovog tajnog poznavanja bilja, neovisnosti i paganskih utjecaja, pa je redovno ponižavala i demonizirala njihovu profesiju smatrajući je nečistom.

 

 1. IMATE PREVIŠE ILI PREMALO DJECE. Ako imate mnogo djece – vaša maternica je pod utjecajem magije, no ako imate malo ili nijedno dijete – vrag je prokleo vašu maternicu.

 

 1. TVRDOGLAVI STE ILI BORBENI. Na suđenju Rachel Clinton, njeni tužitelji su iznjeli pred sud sljedeće: “Zar nije pokazala karakter ogorčene, nametljive, zahtjevne žene – možda ukratko, lik vještice? Zar nije psovala, prijetila i borila se?” O ne, koliko glasnih vještica vi danas poznajete?!

 

 1. IMATE MLADEŽ. Mladež se vrlo lako mogao protumačiti kao znak đavola. To je također mjesto gdje se pas, mačka ili zmija ‘priključe’ na vješticu kako bi joj pili krv. Optužene žene su u nedostatku drugih dokaza često skidali i pretraživali njihovo tijelo, a kada bi pronašli mladež to je bio “A-HA!” trenutak – dokaz da je vještica.

 

 1. VANBRAČNI PARNER.  Alice Lake je optužena da je vještica jer je imala vanbračni seksulani odnos, i još pri tome ostala trudna. Alice je na kraju priznala da je ‘kroz ovaj grijeh sarađivala s vragom’, a iste godine je obješena.

 

Spisak je išao do u nedogled, pa se tu nalazila preljuba, ako ste silovani, ako imate razdvojene zube, ako ste poznavali biljke, ako ste čitali … navodi pixelizam.com

Dobar dio literature govori nam da se muškarci boje ženske moći, a historija dokazuje upravo suprotno, žene su te koje se boje ženske moći. Žene su stvorile lik Babe Jage ili Baba Roge u pokušaju da tu istu divlju ženu, koja živi u kući koja stoji na kokošijim nogama, istisnu iz sebe. Žene se stoljećima prekomjerno prilagođavaju, bivaju prepristojne, ignorišu Babu Jagu u sebi i opet ih se proglasi vješticama i spali na imaginarnim lomačama.

Koliko su se svjetonazori prema ženama promijenili u 21. stoljeću, ocijenite sami. Postoji li neka nova, suptilnija Inkvizicija?!

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, na odsjeku za Anglistiku, na vratima kabineta jedne sjajne profesorice stoji ovo:

Mi vam svesrdno preporučujemo: prigrlite vješticu u sebi! Ukoliko spazite još neku u svojoj blizini, i nju zagrlite, a onog kojem se dopadate sa mladežom na nosu, razdvojenim zubima, špicastim šeširom, metlom i mačkom obavezno zadržite.