Magazin za žene. I muškarce, one prave.

Grlo me boli, evo peti dan.

Dan prvi; ne reci mami uzrok grlobolje, odnosno činjenicu da si legla u krevet poprilično mokre kose. Jedi med, pij limun, hektolitar čaja, prskaj onaj beskorisni sprej svakih deset minuta.

Dan drugi; i dalje laži majci da nemaš pojma što te boli. Posvijetli dobro krajnike u ogledalu, igraj se doktora i primijeti da je tu nekoliko bijelih tačkica. I dalje jedi med, pij limun, čaj, zalij se sprejem sad na svakih pet minuta.

Dan tri; bijele tačke u grlu postaju sve veće. Intenziviraj sve gore navedeno. Laži mater, a doktoricu u kući zaobiđi u širokom luku. Baci beskorisni sprej i zakuni se da ga više nikad nećeš kupiti. Pređi na alternativu. Umotaj grlo rakijom.

Dan četiri; ujutro ustanovim da je rakija majka svih lijekova, smijem se na pomen antibiotika i skontam da ću taj dan nakon posla hodati umotana u obloge od rakije, da riješim problem, trajno. Sedmi sat od natapanja rakijom, em smrdim, em mi se grlo polako zatvara, em me nazva ova doktorica iz kuće da mi se izlaje (rekla joj mama sve) i da kaže da se nacrtam pred njom.

Peto jutro; kožu vrata nagriženu od rakije jedva malo zamazah kremama i puderima. Grlo začepljeno skroz. Propištala sam u apoteci šta mi treba i pružila recept. Dadoše mi najskuplji antibiotik s police (doktorice, pišem ti recku u teku), piskom sam rekla hvala i požurila do auta da popijem prvu tabletu.

Iako sam sve ovo napisala, priča ipak ima drugi smjer. ANTIBIOTICI. Unazad nekoliko godina svi su mogli kupovati te čudotvorne tabletice kad i kako god im se prohtjelo. Namjerno kažem SVI SU, a ne SVI SMO, jer se u mojoj kući to nikad nije radilo. Svaki antibiotik se popio samo i samo na preporuku doktora. S obzirom da smo mi narod koji po prirodi ne cijeni nikakvu slobodu, pa nam na kraju istu moraju i ukinuti, tako se antibiotik ne može više kupiti bez recepta. Hvala Bogu. Poznajem ljude koji sebi, svojoj djeci, sebi, svojim roditeljima, sebi, svojim prijateljima, sebi, pa sebi, pa još jednom sebi uključuju antibiotike po vlastitom nahođenju. Antibioticima se trguje po raznim apotekama kao drogom, što u krajnjem slučaju svaki lijek i jeste, ukoliko ne znamo kad i kako da ga koristimo.

Sigurno nije najpametnija stvar čekati pet dana u nadi da će ti alternativna medicina pomoći. Da ne lažem, imala sam ja i drugih rješenja (ispričale mi kolegice na kafi), pa sam tako kao sljedeći korak htjela da se omotam kiselim krastavicama, pa posoljenim ploškama naranče, pa da sve to iznutra isperem posoljenim sokom od paradajza i tako… Sve to sigurno ima nekog efekta ukoliko nemate gnojnu anginu.

Nemojte biti ja kad vas nešto boli, ali nemojte biti ni ova ekipa „google doktora“.

– Ampicilin 100 posto.

A ono Ospen. Šta je razlika? Ne znamo ni ja, ni ova što kaže da zna 100 posto.

Za kraj, pažljivo pročitajte komentar doktorice iz priče i pridržavajte se savjeta koje vam uputi konzilij Mačkica među kojima imamo sjajnih doktorica različitih profila.

– Antibiotici su grupa lijekova koji spadaju u antimikrobike i njihova osnovna funkcija je da, ili u potpunosti uništavaju bakterije ili zaustavljaju njihovo dalje razmnožavanje. Ovisno o vrsti, dijele se na bakteriostatike i baktericide. Propisivanje, odnosno korištenje antibiotika mora biti strogo indicirano od strane ljekara koji na osnovu kliničke slike pacijenta i eventualnih laboratorijskih nalaza, te empirije procjenjuje o tome da li je potreban antibiotik, ukoliko da, koja vrsta i u kojoj dozi i u kojem vremenskom intervalu. Antibiotici su izuzetno moćni lijekovi i osim što uništavaju bakterije isto tako u potpunosti djeluju na sve druge organske sisteme, te je i antibiotik, kao i svaki drugi lijek, koliko dobar toliko i štetan ukoliko se koristi napamet. To može biti triger za razna oboljenja, pad imuniteta, oštećenje koštane srži i tako dalje. Korištenje ni u kojem slučaju ne smije biti na svoju ruku.

UPUTSTVO ZA PACIJENTA

Budi pametan/pametna i ne uzimaj antibiotik od tekte, strine, komšinice.

KAKO SE LIJEK UZIMA

Isključivo na preporuku ljekara. Ne na preporuku Slavice iz prijebine sa Facebook-a.

NEŽELJENA DEJSTVA

Kad ti stvarno bude trebao antibiotik vrlo je moguće da neće djelovati jer si ga pio/pila za svaku glupost koju si sam/sama sebi konstatovao/konstatovala.