Magazin za žene. I muškarce, one prave.

Na poziv jedne Mačke otišle smo probati biti modeli za šminkanje u sklopu kursa šminkanja koji organizuje i vodi Nermina Nerma Ibrulj u svom Make Up i Beauty Centru Kultura ljepote. U srcu starog dijela Sarajeva, u ulici Safvet Bega Bašagića, na broju 35, dočekat će vas kapija iza koje se krije jedna potpuno moderna priča.

– Ideja je nastala 2013. godine kada sam radeći za jednu televizijsku kuću shvatila da nemam kolegica šminkerica koje bi radile sa mnom. Zbog toga sam odlučila da osnujem mjesto gdje bih edukovala cure koje bi eventualno radile kao TV šminkerice. Tako je to krenulo, iz čiste potrebe – rekla nam je Nermina na početku razgovora.

Kasnije je krenula potražnja s različitim interesima. Žene su htjele da znaju šminkati sebe, pa baviti se time profesionalno, šminkati maturantice, mladenke. I ta priča traje, već godinama.

Nermina je šminkerica na jednoj etabliranoj televizijskoj kući, ali su njene želje uvijek bile veće od onih koje su se mogle uklopiti u uobičajeno radno vrijeme. Kao produkt tih želja nastao je i uspješno postoji studio Kultura ljepote. Mjesto u koje se zaljubite na prvu. Topla atmosfera i prostor s karakterom. Nermina je napravila šminkeraj sa pet mjesta i krenula sa edukacijom. Cure su se počele masovno javljati.

Naša sagovornica nam je rekla da trenutno ima dovoljno žena koje se bave profesionalnim šminkanjem i da je veliki broj njih sama obučila.

Kao i za svaki drugi posao i za ovo morate imati urođeni talenat i ogromnu ljubav. Priča nam Nermina kako su joj ponekad dolazile djevojke sa željom da nauče šminkati, ulagale su vrijeme i novac, ali i pored godina truda jednostavno nije išlo. Nedostajao je taj važni momenat, a to je nadarenost za šminkanje.

-Ja nisam željela antireklamu, pa sam se trudila zaista, neovisno o tome što sam gubila vrijeme, da naučim i one za koje sam pouzdano znala da ne mogu to savladati. Znate kako ljudi uglavnom neće reči da za nešto nisu rođeni, nego da im je tako pokazao neko drugi. Mada, uglavnom bi cure i same uviđale da im to ne ide – govori Nermina.

Nepotrebno je naglasiti da su među Nermininim klijentima brojne slavne ličnosti. Ukoliko zavirite u FB ili Instagram profil Kultura ljepote, otkrit ćete i koje.

Pitali smo kako se šminkaju Bosanke i Hercegovke.

-Fino. Ne želim biti kritičar. Mlađe djevojke malo pretjeruju sa konturisanjem. Previše gledaju te Instagram varijante. Ja sam uvijek za to da žena istakne svoju prirodnu ljepotu i da šminku prilagodi prilici – naglašava Nermina.

U centru Kultura ljepote zatekli smo brojne Mačke različitih profila kako uče šminkati, modeliraju i što je najbitnije uživaju. Uživale smo i mi, naučile mnogo toga, shvatile da nakon godina šminkanja i dalje griješimo, ali zato su tu profesionalci da nam pokažu, nauče nas ili jednostavno našminkaju kad nam je to potrebno.

Ako želite savladati vještinu šminkanja pod palicom sjajne make-up artistkinje Nermine Ibrulj, dokumentovati to fotografijama prvorazrednih majstora fotografije ili se prosto našminkati za bilo koju priliku Mačke vam toplo preporučuju Kulturu ljepote.