Magazin za žene. I muškarce, one prave.

Kraljica Beyoncé darovala nam je novi vizualni album, Black Is King, koji će biti dostupan na Disney+ od 31. jula. Album je inspirisan muzikom iz animiranog filma The Lion King:The Gift (sjećate se kako je posudila glas Nali?).

Beyoncé je napisala i režirala cijelu priču, a našla se i u ulozi izvršne producentice. Na albumu gostuju Childish Gambino, Kendrick Lamar, Pharrell, Jay-Z, Blue Ivy Carter i mnogi drugi.

 

Vizualni album prikazat će “transcendentalno putovanje mladog kralja kroz izdaju, ljubav i samo-identitet”, rekli su u najavi Disney i Parkwood Entertainment. “Njegovi preci ga vode prema njegovoj sudbini, a uz pomoć očevih uputa, vodstva i ljubavi iz djetinjstva stječe vrline potrebne za povratak u dom i na prijestolje.”

Uz svu tragediju oko smrti Georgea Floyda i pokreta Black Lives Matter, zaista je odlično vrijeme da se izda album koji služi kao izvjesni memoar.

Black Is King potvrda je velike svrhe, sa savršenim vizualima koji slave otpor i jednu kulturu. Film ističe ljepotu tradicije i crnu izvrsnost.

Beyoncé je, 19. juna izdala pjesmu Black Parade. Pjesma je puštena u javnost simbolično tog datuma, na dan kada se obilježava jedan od najstarijih praznika u Sjedinjenim Državama, Juneteenth, dan kada se slavi kraj ropstva. Abraham Lincoln je 1. januara 1863. sve robove proglasio slobodnima, ali posljednja grupa robova oslobođena je u Texasu tek dvije i pol godine kasnije, 19. juna 1865.