Magazin za žene. I muškarce, one prave.

Na trenutak zaustavite to što radite i razmislite kako biste odgovorili na pitanje: Koje sve nepravde možete nabrojati? Lične, globalne, lokalne, nepravde srca… Kud god se okrenemo nekog nešto boli; u duši ili na koži i ostavlja velike ožiljke na karakterima, srcima, snovima.

Ovih dana je svijet suočen sa globalnim krizama velikih razmjera. Sve se trese, a ništa se bitno ne mijenja. Od korone koja odnosi živote, radna mjesta, a unosi strah i neizvjesnost, preko ubistva Georga Floyda i kampanje #BlackLivesMatter, do lokalnih nepravdi, gladnih i bolesnih komšija, fašizma, nacionalizma, nedostatka ljubavi.

Interesantno je da su Balkanci ljudi koji imaju recept za sve, ali samo u teoriji. O globalnom kršenju ljudskih prava pričamo samo onda kada su naša ugrožena ili kada su ona ugrožena jako daleko od nas.

Do jučer su Instagram i Facebook bili prepuni crnih pozadina i krupnih riječi, sve uz #BlackLivesMatter, kojekakvih izazova sa crno-bijelim fotografijama, iako veliki broj onih koji kao prihvate izazov i stave svoju fotošopiranu crno-bijelu fotku uglavnom nema pojma zašto to rade, a već danas smo žustro počeli kritizirati i pljuvati 2. bh. povorku ponosa koja treba da se održi u Sarajevu, 23. augusta 2020. godine, pod sloganom #niježivotčetirizida. Usljed pogoršane epidemiološke situacije, u ime solidarnosti sa svima koji na različite načine bivaju žrtvama pandemije, a usljed brige LGBTIQ zajednice koja, pored sistemskih propusta, trpi i posljedice homofobije, Bh. povorka ponosa neće biti održana u zamišljenom formatu, ali će biti obilježena nizom aktivnosti. 

Bh. povorka ponosa je protest za ljudska prava ugroženih i marginaliziranih grupa u našem društvu.

Ljudska prava i osnovne slobode spadaju u najvažnije društvene i pravne vrijednosti koje svaki državnopravni poredak treba da štiti.

Europska konvencija o ljudskim pravima i osnovnim slobodama u Bosni i Hercegovini ima prednost u odnosu na sve domaće propise (zakone) i njena primjena Bosnu i Hercegovinu približava porodici europskih država i njenim standardima.

Mačke podržavaju SLOBODU i smatraju da je moralno sve ono što ne šteti drugom ljudskom biću.

U tu svrhu, pripremile smo vam toplu ljudsku priču jednog svesrdnog podržavatelja žena i ženskih prava, ujedno i pripadnika LGBTIQ skupine. Njegova priča je životna, lijepa, pozitivna, edukativna i sigurno će vas podstaknuti na razmišljanje.

Priču ćemo objaviti u nekoliko dijelova, stoga nas pratite, podržite i dijelite.

Proširimo naše vidike i pomozimo drugima da učine isto. Život je ljubav, a ljubav ne treba zatvoriti u četiri zida, jer ljubav uvijek vuče ka više ljubavi.

Redakcija