Magazin za žene. I muškarce, one prave.

Ako ste žena vrlo je vjerovatno da nećete imati problem samo sa muškarcima. Šovinizam i mizoginija idu iz oba pravca.

Da li vam se nekad desilo da se nađete u potpuno novoj sredini i dok se vi trudite da sa osmijehom i ekstremnom ljubaznošću pristupite svima, sa druge strane nemate isti feedback? Naprotiv.

Jedna mačka ovih dana našla se u novom radnom okruženju i opažanja su joj debela ravna crta.

Hajde što ste u fokusu, pa vas prvih deset dana svi pažljivo posmatraju da ocijene sve što se ocijeniti da, pa se na momente osjećate kao mečka u kafezu, nego što je tako evidentna razlika između pristupa koji imaju žene i muškarci. Muškarci će svratiti da se predstave i pozdrave, da vide i izvide, pozvaće vas da svratite na kafu, a u poslu će vam instantno dati informaciju koja vam je potrebna. S druge strane, žene vam neće ponuditi ni šoljicu kafe u znak dobrodošlice, a ukoliko vam treba neka informacija vezana za posao čeka vas vrlo agresivan pristup, puno roncanja i otprilike princip: OVDJE MOŽE BITI SAMO JEDNA!

Te iste što roncaju roncaju samo ženama, s muškarcima imaju potpuno drugačiji pristup. Još ako su im šefovi, oh my God. Ponašanje koje žene imaju u blizini moći i novca je dio psihologije kojem bi se trebala posvetiti posebna pažnja. Pa tako imate gromoglasna smijanja potpuno neprimjerena i muškarcima i ženama u poslovnom okruženju. U kafanu sestro, pa se smiji kao da si ispušila pofinu gramažu trave. Kad te šef pozove u kancelariju nema potrebe da se uvijaš kao da si još uvijek na onoj stvari. Nema ni najmanje potrebe da svom šefu kažeš da ideš ginekologu, to je zaista informacija za tvog muža i najbolju prijateljicu, nije ni za radnu kolegicu. Pa jebemu mater, ostane li ti šta u kući, u tebi?

Da ne bude zabune, muškarcima potpuno laska ovo i ovakvo ponašanje žena. Ona pahuljica jedna krhka, submisivna, a on brižni superiorni kolega kome je vrlo stalo do njenog ginekološkog nalaza. Pa jel’ me zajebava ovdje neko? Topla radna atmosfera apsolutno se može kreirati i bez ove vrste intime. 

Totalnu slobodu su zagovarali Indijanci, pa popušili; danas živiš po pravilima koje ti nametnu mama i tata, sutra po onim koje ti nametne sistem. Ta koja ti nametne sistem imaju nazive, a najvažniji u spektru tih pravila je BONTON.

I tako, kao žena, sjebeš se dokazujući se novoj djevojci svog rođaka, udatoj komšinici, novoj radnoj kolegici, šefici… Baška to sve, sjebeš se dokazujući se muškarcima jer se ova gore uvija na vratima nekom njemu kome ti do sutra možeš trubiti, čuti te neće osim ako se ne uvrneš koji put. Uvrni mu se bona samo ako te toliko privlači da svaku večer zamišljaš kako pokida sve dugmiće na tvojoj košulji i prisloni te uz prvi zid. Ne uvrći se bona samo zato što je muško i što ti je nadređen.

Dok živim i dišem borit ću se za prava žena, ali hajte molim vas, POMOZITE MI. Neka se on osjeća tako natjecateljski i bori za tvoju pažnju, neka se on uvrće pred tobom i oko tebe.

Redakcija