Magazin za žene. I muškarce, one prave.

Kamala D. Harris, senatorica iz Kalifornije, druga afroamerikanka i prva žena azijsko-američkog porijekla koja obnaša tu funkciju, bivša je kandidatkinja za predsjednicu, a trenutno Joe Bidenova kandidatkinja za potpredsjednicu. Bila je okružna tužiteljica grada i okruga San Francisco, a kasnije i državna tužiteljica u Kaliforniji (prva žena i prva afro-amerikanka koja je to postala).

Provela je život boreći se s nepravdom. To je strast kojom ju je nadahnula njena majka, indijsko-američka imigrantica, aktivistkinja i istraživačica raka dojke.

Kamala je naučila koja vrsta karaktera joj je potrebna kako bi se suprotstavila moćnima i odlučna je provesti život govoreći u ime onih koji se ne mogu braniti.

Senatorica Harris bi trebala biti odabir svake mačke širom Amerike, a nama u Bosni i Hercegovini podsticaj na hrabre i odvažne poteze i na dalju borbu.

Harris je ušetala u američki Cosmopolitan i dala sveobuhvatan intervju u kojem glasno podržava žene i sva njihova prava. Govorila je o abortusu i američkim državama u kojima žene nemaju pravo na isti, o silovanju, cyber eksploataciji žena.

 

„Muka mi je od ovih političara koji nemaju dodira sa realnošću,
a govore ženama šta da rade sa svojim tijelima.
Postoji li zakon koji govori muškarcima šta da rade sa svojim tijelima? Hm… Ne!“

 

Harris govori jezikom obične Amerikanke, što je čini još pristupačnijom.

„Dakle, cura je bila u vezi, slikala se, dijelila te fotografije u vezi, a potom je raskinula s frajerom i on se uzrujao zbog toga, a zatim pokušava smisliti kako da je osramoti i ponizi i omalovaži, pa objavi fotografije. Stoga to nije ‘osvetnička pornografija’, kako to mediji danas napuhano zovu, to je cyber eksploatacija.“

Govorila je o predrasudama u američkom društvu kad je u pitanju ženska seksualnost i seksualnost uopće, pa je tako zagovornica prava LGBTIQ skupine, ozbiljno govori o globalnom zagađenju, o otpisivanju studentskih dugova.

„Niko ne bi trebao zarađivati od nečije želje da se obrazuje.“

Hariss smatra da pitanje jednaka plata muškarcima i ženama za iste poslove ne bi smjelo više da se postavlja, to bi trebalo da se podrazumijeva.  Kaže da je nebrojeno puta čula rečenice poput:

„Amerika nije spremna za obojenu predsjednicu. Nije još tvoj red. Nije tvoje vrijeme.“

Finalno, Kamala Harris voli da kuha, ima super rutinu u njezi kože i apsolutno je za legalizaciju marihuane.

“Ne treba nam dozvola da govorimo. Prošlo je vrijeme ‘Mama, mogu li ja?’” – rekla je Harris na kraju ratgovora za Cosmo.

Iako se mačke ne pitaju, naš glas apsolutno ima.  GO HARRIS!