Magazin za žene. I muškarce, one prave.

Intenzitet ljubavi dvoje ljudi apsolutno ne određuje vrijeme koje ste proveli zajedno. Nekoliko mjeseci ili nekoliko godina, nebitno! Ukoliko je postojala ljubav postojat će i vrijeme koje vam je potrebno da anulirate osjećanja. Neke teorije kažu da je to pola od vremena koje ste proveli zajedno, druge pak kažu da neke ljubavi traju zauvijek. Istina je na pola puta, odnosno istina je u svakoj pojedinačnoj jedinki.

 

Neki od savjeta koje možete naći na raznim portalima, i to za žene, kao da muškaci ne prebolijevaju prekide – oh, yes they are – su sljedeći:

Kreirajte „vision board“. Polijepite na neki zid ili ploču naljepnice, slike iz magazina, afirmacijske rečenice poput NAPISAT ĆU KNJIGU! , PRESTAT ĆU PUŠITI! ili šta vas već motivira i uveseljava.

Kontra argument – Ovo će vam uzeti pola sata do sat, od ukupno 24 sata koliko ima jedan dan. Sljedeći momenat, sjedite na podu sa pripaljenom cigaretom i razmišljate zašto vam je ono rekao 16. februara!?

Idite na odmor, onaj koji ste oduvijek željeli!

Kontra argument – Googlate Bali. O ne, korona! O ne, i da nije korona, nemaš nekoliko hiljada maraka da potrošiš na to.

Očisti „ladicu“ uspomena. Obriši slike sa laptopa, pobacaj njegove majice, pločicu za vrata sa vašim imenima, ne slušaj Pilote, ne oblači kombinacije koje su mu se sviđale na tebi.

Kontra argument – Aha, kako da ne! Prvo, ne otvaraš na laptopu taj folder jer nemaš hrabrosti, sakrivaš sve te krpice i stvarčice, a onda namjerno izvučeš majicu iz ormara i pomirišeš je. Dakle, ne ide ni ovo.

Blokiraj ga na društvenim mrežama. Ovo je stvarno koristan savjet.

Kontra argument – Blokiraj. Eh, onda drugarica pogleda šta ima kod njega. Next thing you know, sjedite na kafi i listate njegov profil, analizirate svaki like. Dakle, ni ovo ne ide.

Savjeti idu u nedogled; izlazite, čitajte, trenirajte, koncentrišite se na posao, spavajte, zdravo se hranite, i tako dalje i tako dalje.

 

Činjenica je da TO NE IDE TAKO! NIKAD! Sve gore nabrojano i milioni drugih savjeta su samo djelići u vremenu. Vi ležite, masiraju vas u nekom spa centru i razmišljate kako bi bilo savršeno da je i on tu. Izašli ste na piće s nekim i gledate kroz tu osobu. Ništa neće zaokupiti vaš um do te mjere da nekoliko sati u kontinuitetu potpuno zaboravite na sve.

Eh sad, bolja strana priče; ma kako vam otrcano zvučalo, VRIJEME JE KLJUČ.

Svaki prekid ima pet faza:

PORICANJE – Mislite da je sve to faza. Pa hej, i prije ste se svađali. Sutra će biti bolje.

LJUTNJA – „Crko daBogda!“, „Svemu sam ga naučila.“ Izvlačite iz naftalina sve negativno.

DA SAM i ŠTO NISAM? – Preispitivanje same sebe. „Da sam tad prešutila…“, „Možda sam trebala…“

TUGA i/ili DEPRESIJA i/ili ANKSIOZNOST – Izoliranje, nezainteresiranost, gubitak smisla, faza „Čumu sve ovo?“, „Ništa me ne usrećuje.“

PRIHVATANJE – To ne mora da znači da ste sada sretni i ispunjeni. Prihvatili ste. „Ovo je bio zdrav izbor za mene.“

PODSJETNIK: Muškarci prolaze iste ove faze. I oni tuguju. I oni sanjaju da vas zagrle, imaju viziju budućnosti, plaču, vole možda i intenzivnije, prebolijevaju, ali na mrvicu drugačiji način.

Oni će izlaziti sa drugim ženama, dočekati bezbrojna jutra u kafanama, uskakati u razne krevete, kad vas sretnu pretvarat će se da vas ne vide, flertovat će sa svima okolo, pa će pričati svojim prijateljima o vama, pisat će vam poruke kad ostanu sami, posvećivati Facebook statuse, nazvat će, doći će vam na posao, pregledat će vaše zajedničke slike mnogo više puta nego vi, tražit će vas pogledom na ulici… Zapravo, radit će sve isto što i vi. Nemojte to nikada zaboraviti!

Da ponovimo: VRIJEME JE KLJUČ!

 

Tek kada shvatite da vas ne zanima s kim prelazi bugarsku granicu, s kim se budi, koga sanja. Tek kada reaguješ samo na onaj dio pjesme „šta sve čovjek može da bude, a ti si samo lijep…“ Tek kada vidiš nekog drugog njega dok sipa piće tvojoj drugarici i zabavlja je, iako ima tonu drugih obaveza. Tek kada se svaki put nanovo oduševiš njegovim sparenim cipelama i čarapama. Tek kada namjenski on nosi na sebi nešto tvoje, a ti nešto njegovo. Tek kad ti iz očiju čita: „Ponosna sam na tebe.“, a ti iz njegovih: „Znam, zato to i radim.“

Tada je taj ključni element, VRIJEME, učinio svoje. Nastavite vježbati, pisati, čitati, družiti se…

Ovaj put iz razonode.

 

Redakcija