Magazin za žene. I muškarce, one prave.

Gledam neku video anketu. Novinarka šeta kroz Mostar i pita žene: „Koji tip muškarca vi volite, sportski ili elegantan?“ Da se postidiš kako žene teško odgovaraju, a onda i kad odaberu koji je to njihov tip, potpitanje: „Zašto?“ zadaje još više problema.

Znaju li žene uopće šta žele?

Svi suvisli odgovori došli su od starije generacije, pa je tako gospođa u poodmaklim šezdesetim rekla da preferira sportski tip muškarca i dala objašnjenje da je takav i u seksu i u svemu baš „sportski“. Mi mlađe generacije znamo da to ne mora biti tako, ali odgovor ima smisla. Gospođa je možda u deficitu, pa je neki mlađi tip u farmericama i tenama bio njena prva misao.

Sljedeća, malo starija žena je rekla: „Ni jedan, ni drugi tip, nego pametan!“ Opet, naša iskustva govore da ni to nije garancija. Pametan, pa misli da je prepametan.

Vjeruje se da ni same žene ne znaju šta žele. To je potpuno netačno. Ima nas koje znamo šta želimo i još bolje šta ne želimo.

Ja patim od sigurnosti. Čim je nema, gotova sam. Ta sigurnost se ogleda u tome da se ne moram takmičiti sa drugima (ne nužno iskjučivo sa ženama) za njegovu pažnju. To znači da u prostoriji punoj ljudi bez ijedne izgovorene riječi znaš ti, a i svi drugi, da sjediš na zlatnom tronu. To znači da ne moraš čekati pogodan trenutak da mu kažeš da ti je nešto zasmetalo, jer je svaki trenutak pogodan, jer će te razumjeti i kad ga nerviraš i kad roncaš s razlogom ili bez, jer to je ljubav. To znači da je sasvim ok da ženski pitaš šta će ona mala plava kod tebe na sastanku? To znači da se nikad ne pitaš gdje je, jer on odaje osjećaj sigurnosti i kad diše, a ne kad govori.

Prijateljicin bivši je tako jednom definisao sve žene koje paranoišu, ljubomorišu i vrište – to su LUDE KURVE. Ovo dakako nema nikakav seksulani kontekst, naprotiv, to te čini slučajem za psihijatriju, a ovo “kurva” dođe pride, jer jebi ga, žena si. Pa dragi naši mili, bez kojih se (ne)može, ako želite da prestanemo biti lude kurve prestanite nam davati razloge za to.

Jutarnji razgovor sa drugaricom je, ovog prvog dana jeseni, bio sumiranje komentara o „ovom mom“ i „onom njenom“. Jučer su opasno griješili. Ona tvrdi da to sve treba mlatiti pa ljubiti. Ja sam jutros za isključivo mlatiti. Ovaj njen je na petom sastanku od sabaha, preuzeo 717 obaveza za današnji dan, pa će preskočiti ručak s njom. Ovaj moj se otrovao jučerašnjim ručkom sa kolegicama, pa leži na pola mrtav kući. Nije smiješno, znam!

Zaključak današnjeg dana je da se ne zna šta je gore; kad imaš muškarca koji je nesiguran u sebe, pa sve svoje komplekse liječi na tebi ili kad imaš pametnog i samosvjesnog muškarca, pa ti onda smisli 1977 taktika da razgovaraš s njim. Ne igramo jebeni poker (osim ako nije s njim, i ako nije u skidanje), daj prestanite se izmotavati i razgovarajteeee.

„Previše si ti muško za jedno žensko…“, jutrošnji je zaključak moje prijateljice. Previše sam ja, da ne kažem šta, pomislim i započnem radni dan.

A kakav je vaš tip muškarca?