Magazin za žene. I muškarce, one prave.

Desetine hiljada Poljaka marširaju u znak protesta zbog nove presude visokog suda kojom se nameće gotovo potpuna zabrana pobačaja.

Blokiraju se glavni putevi i mostovi i skandiraju parole usmjerene protiv vlade.

Demonstranti su čak prekidali mise i vandalizirali crkve – rijedak slučaj napada na vladinog saveznika, Katoličku crkvu, u uvjerljivo katoličkoj zemlji.

Protesti su započeli zbog presude koja je pooštrila ono što je već bio jedan od najrestriktivnijih europskih zakona o pobačaju. Međutim, to je sve više poprimilo obrise bijesa zbog poteza desničarske vlade usmjerenih ka pravima žena i manjina. Desetine hiljada ljudi izašlo je iz svojih domova i ureda u štrajku širom zemlje.

Jaroslaw Kaczynski, zamjenik premijera i čelnik vladajuće stranke Zakon i pravda, pozvao je svoje konzervativne pristaše na Facebooku da “brane Poljsku, brane patriotizam” i “brane poljske crkve”.

Šta je izazvalo proteste?

Prije presude Ustavnog suda, Poljska je dopuštala abortus zbog anomalija fetusa, u slučaju prijetnje zdravlju žene i u slučaju incesta ili silovanja. U praksi je velika većina tih “legalnih” pobačaja – 1.074 od 1.100 izvedenih prošle godine rezultat su anomalija fetusa.

Međutim, najnovija sudska presuda utvrdila je da i takva vrsta abortusa krši Ustav – odluka na koju se ne može uložiti žalba.

Ipak, ova kategorija pobačaja predstavlja samo mali dio onih kojima se podvrgavaju žene u Poljskoj. Mnoge već odlaze u inostranstvo zbog abortusa ili ih ilegalno rade.

Doktori u Poljskoj mogu odbiti izvršiti legalni pobačaj, a mogu i odbiti propisivanje kontracepcije na vjerskoj osnovi. S druge strane, ima vrlo malo finansijske i psihološke podrške za porodice djece sa invaliditetom.

U sudskoj presudi, predsjednica suda Julia Przylebska rekla je da je dopuštanje pobačaja zbog anomalija legaliziralo “eugeničku praksu”. Budući da poljski ustav garantuje zaštitu ljudskog života, dodala je, prekid na osnovu zdravlja fetusa predstavlja “direktno zabranjeni oblik diskriminacije”.

Protestanti zahtijevaju da se sud koriguje, a sve veći broj također poziva na liberalizaciju zakona o pobačaju. Protesti su se proširili iz gradova u sela, a ženske grupe pronašle su podršku iz nekih nevjerovatnih uglova, uključujući taksiste, poljoprivrednike i rudare, svako sa svojim prigovorima protiv vlade.

Vladajuća stranka, koja je vlast preuzela 2015. godine, predstavlja se kao braniteljica tradicionalnih, katoličkih vrijednosti, a svoje protivnike opisuje antipoljskim i antihrišćanskim. U središtu te vizije su poljske žene kao supruge i majke, a grupe za ženska prava predstavljene su kao opasni agenti liberalne, zapadne propagande.

Žene nisu jedina meta stranke. U jeku europske migracijske krize, Zakon i pravda prikazali su migrante kao prijetnju kršćanskoj civilizaciji – ali kasnije su se složili da prihvate hrišćanske migrante. Nakon što se to pitanje smirilo, desnica je velik dio svoje pažnje tokom nedavnih političkih kampanja usmjerila na homoseksualce, oslikavajući ih kao prijetnju poljskom životu i vrijednostima.

 Šta izdvaja ove proteste od drugih?

Demonstranti koriste namjerno vulgarne slogane da šokiraju ljude i pošalju poruku da „kulturni“ pristupi nisu uspjeli.

Katolička crkva, možda najuticajniji stub poljskog društva od pada komunizma, dugo je vršila pritisak na vladu da pooštri ili eliminira pristup abortusu.

U nedjelju su demonstranti, zbog ženskih prava, ometali crkvene službe širom Poljske, držeći transparente na kojima je pisalo: „Ovo je rat” ili „Dosta nam je” i „Nećemo biti žrtve”.

Grupe mladića i djevojaka su se na nekim mjestima sukobljavale sa svećenicima, a demonstranti su crtali grafite na zidovima crkava i katedrala širom zemlje.

U Konstancinu Jeziorni, predgrađu Varšave, spomenik papi Ivanu Pavlu II preliven je crvenom bojom – nekada nezamisliva uvreda nacionalnom heroju.

Kako uporediti Poljsku s drugim zemljama?

U komunizmu su Poljska i druge države sovjetskog bloka imale neke od najliberalnijih zakona o pobačaju. Aktivistice za ženska prava pomagale su Šveđankama da putuju u Poljsku zbog abortusa.

No, zemlja sada ima jedan od najrestiktivnijih zakona o pobačaju, usvojen 1993. Presuda visokog suda zemlju pomiče još dalje od glavnih tokova.

Gotovo cijela Europa ima pravo na abortus na zahtjev, sve do određene faze trudnoće. Tako je i u Sjedinjenim Državama, iako su mnoge države otežale pristup istom, prenosi The New York Times.