Magazin za žene. I muškarce, one prave.

Priča o Beth Harmon, koju je odlično utjelovila Anya Taylor-Joy, djevojčici koja ostaje siroče i otkriva nenadmašivi talenat za šah, nakon čega kreće njen proboj na sceni kojom dominiraju muškarci, prvo je objavljena kao istoimeni roman Waltera Trevisa 1983.

Scenarista-režiser Scott Frank odlučio je 2017. napraviti seriju u sedam epizoda. Radnja serije počinje 1950-ih godina prošlog stoljeća smrću majke Beth Harmon. Devetogodišnja, pomalo uplašena i neugledna Beth završava u domu za nezbrinutu djecu i tu otkriva svoju strast prema šahu. Prve poteze uči od domara u podrumu sirotišta. Njena strast često graniči sa ludilom, te ona tako donosi nevjerovatne životne odluke vođene isključivo njenom ljubavi prema drvenoj tabli i šahovskim figuricama.

Beth se probija na mačističku scenu šahista, tada još uvijek konzervativnog društva u kojem žene ne nose ni hlače.

Ovo je serija koju trebaju pogledati sve žene, ali i muškarci. To je priznanje modernom feminizmu, bez da se uopće pominje feminizam. Beth postaje svjetska prvakinja u šahu i to zahvaljujući jedino svom talentu, bistrini, inteligenciji i brzom razmišljanju. Iako konstantno na granici lucidnosti, prosto se zaljubljujemo u nju zbog njene lakoće u postizanju superiornosti.

Beth u svih sedam epizoda ne pokazuje niti dekolte, niti se trudi postati predmetom žudnje. Zaljubljujemo se u ženu koja je moćna zbog svoje pameti i inteligencije. Kao i sve pametne žene, i Beth je ponekad izgubljena, depresivna, nesretna, odaje se nekim porocima, ali je sve vrijeme svoja – destruktivna i uspješna istovremeno. Beth je svojom pojavom na malim ekranima vratila u fokus žene koje polako izumiru u svijetu fikcije, ali i u našoj svakodnevnici.

Sve izblajhane kose, napučene usne i sise ovog svijeta MRŠ – na scenu stupa ponovo mozak.

Mimo ove važne lekcije, The Queen’s Gambit pršti od dobre muzike, uvjerljive scenografije. Pratimo i žensku modu tog vremena. Napominjemo da su žene počele nositi hlače tek šezdesetih godina.

Simbolika riječi gambit: način otvaranja šahovske partije gdje se žrtvuje pješak ili neka druga figura kako bi se što prije krenulo u napad. Etimologija riječi: gambetto – podmetnuti nogu. Beth je zaista bila kraljica ove igre.