Magazin za žene. I muškarce, one prave.

Prvog dana mandata, američki predsjednik Joe Biden potpisao je 17 uredbi kojima su ukinuti neki od najkontroverznijih koraka njegovog prethodnika Donalda Trumpa.

Jedna od prvih stvari koje je predsjednik Joe Biden učinio nakon inauguracije bilo je potpisivanje izvršne naredbe kojom se ukida tzv. Muslimanska zabrana – ograničavanje ulaska u SAD građanima iz nekoliko zemalja sa većinskim muslimanskim življem.

To je potez na koji se obavezao još u julu, na samitu Mililion Muslim Votes, kada se obratio muslimanskoj američkoj zajednici po prvi put.

Biden je napravio važan presedan u američkoj politici: svi članovi američkog društva moraju biti uključeni i glasovi se moraju zaslužiti.

Novi američki predsjednik vratio je vjeru u poštivanje ljudskih prava potpisavši 17 uredbi kojima su ukinuti kontroverzni potezi njegovog prethodnika.

Osim što je naredio nošenje maski u javnim zgradama i kampusima zbog COVID-19, Biden je stavio borbu protiv klimatskih promjena na vrh liste svojih prioriteta, iako je Trump negirao globalno zagrijavanje.

Biden je vratio Ameriku u Svjetsku zdravstvenu organizaciju iz koje je Trump izašao nakon izbijanja pandemije koronavirusa.

Potpisao je uredbu o ukidanju sredstava za zid izgrađen na meksičkoj granici, uredbu o otkazivanju projekta naftovoda Keystone XL, koji je Obama u novembru 2015. odbio iz ekoloških razloga, a odobrio Trump po preuzimanju dužnosti.

Novi šef Bijele kuće naložio je i produženje moratorija na otplatu dugova kako bi se spriječilo izbacivanje iz stanova ljudi koji su u teškoj ekonomskoj situaciji zbog pandemije.

Niz je dobrih poteza koje je Biden napravio u samo nekoliko dana svog mandata. U duhu zaštite ljudskih prava i poboljšanja političke klime na svjetskom nivou, Bosna i Hercegovina očekuje pandemijski princip širenja pozitivnih utjecaja.

Borba je tek počela.