Magazin za žene. I muškarce, one prave.

Ukoliko spadate u skupinu onih koji apsolutno ne vole teretane, fitnes centre, općenito vježbanje, dobro došli u klub. Međutim, vježbati se ipak mora. Stil života i način prehrane tjeraju nas da u svakodnevnicu uključimo i tjelovježbu. Bez obzira na razvijenu svijest o važnosti vježbanja, ipak to mrzite raditi. Imamo rješenje za vas, šetajte.

Prednosti hodanja su brojne. Prva prednost je ta što je lako. Lakše se natjerate da izađete u šetnju, pa čak i uživate u tome, nego što biste otišli u teretanu.

Šetajte do posla, ukoliko to si možete priuštiti; ako ne možete, šetajte svaki dan barem 30 minuta u bilo koje doba dana.

Bilo da ste tek na početku, da se vraćate s duge stanke ili redovno šetate, u nastavku donosimo plan u trajanju od četiri sedmice koji će maskimizirati vaše rezultate. Plan će vam pomoći da tokom jedne sesije sagorite 200 do 300 kalorija uz napomenu da tačan broj potrošenih kalorija ovisi o pojedincu, sastavu tijela, naporu…

Ako mislite da vam šetnja i nije neka tjelovježba, imajte na umu da je bolje raditi bilo šta nego ništa.

U nastavku pročitajte plan za sedmicu i ponavljajte ga naredne četiri sedmice, uz povećanje dužine trajanja. Po isteku četiri sedmice, napravite krug od još četiri. Lijepo vrijeme ide nam u prilog.

Sedmodnevni plan:

Dan 1: Šetnja brzim tempom 20-30 minuta
Dan 2: Lagana šetnja 40 minuta
Dan 3: Šetnja pod nagibom 20-30 minuta
Dan 4: Lagana šetnja 40 minuta
Dan 5: Šetnja brzim tempom 20-30 minuta
Dan 6: Šetnja pod nagibom 20-30 minuta
Dan 7: Odmor

ISTEZANJE

Prije i nakon svake šetnje u rutinu uključite i jednostavno istezanje koje će pomoći tijelu da se pripremi za nadolazeći napor i povećati protok krvi u vašim mišićima.

BRZO HODANJE

Trening hodanja brzim tempom odradite tako da započnete s petominutnim zagrijavanjem nakon čega slijedi 20 minuta brzog hoda i na kraju hlađenje u trajanju od pet minuta.

LAGANA ŠETNJA

I ovaj trening započnite zagrijavanjem u trajanju od pet minutakako biste pokrenuli tijelo. Zatim hodajte laganim tempom pola sata i na kraju odvojite pet minuta za hlađenje.

NAGIB

Pronađite brdo u komšiluku i ponavljajte uspon i spuštanje dok ne odradite trening.

Svaka, pa i mala promjena je plus na kojem će tijelo biti zahvalno.