Magazin za žene. I muškarce, one prave.

Ne bih rekla da se postaje feministicom, rekla bih da se takva osoba prosto rodi. Zapiše ti se u genetskom kodu i tačka. Pošto se ova riječ u okvirima Bosne i Hercegovine jako izlizala, ne preostaje mi ništa drugo nego da pojednostavljeno kažem da su i normalni muškarci feministi i da feministice ne izgledaju kao golobradi momci, nego se depiliraju, lakiraju, masiraju, a Boga mi i čitaju.

Fakt je da svaka treća žena u svijetu, na dnevnoj osnovi, doživi neki oblik nasilja. Meni je, na primjer, danas moj šef rekao „ti šuti“ i „ženska glavo“, pa se pitam je li ikad iko ikog čuo da kaže „muška glavo“? Ne, on je samo glava, bez ove gender odrednice. I dok sam ovoj glavi broj jedan, firme u  kojoj radim, pokušavala objasniti da ipak mora spustiti ton i birati riječi, pa ga time valjda još više pizdila, prođe mi kroz moju žensku glavu jedan Instagram story drage poznanice sa jednog od njenih brojnih putovanja po egzotičnim destinacijama. Na storiju se pentraju po njoj mali majmuni, a ona u kameru oduševljeno govori kako imamo i mi iste na Balkanu. Ja bih dodala samo da ovi naši nisu tako slatki, a ni umiljati, a ni bezazleni.

Uzimajući u obzir da smo mi zemlja koja se poziva na vjeru, takmičimo se u vjeri i mlatimo zbog iste; sve onako ‘divne’ stvari za prikačiti vjeri – dobro nas Viša Sila toleriše – ne mogu a da ne spomenem uzora svih uzora muslimana diljem svijeta, Poslanika Muhammeda a.s. i njegovu prvu suprugu Hatidžu. Njoj 40, njemu 25. Ona bogatunka, trgovkinja, udata bila jednom sigurno, a neki izvori kažu i dva puta. Poslanik a.s. radio za nju. Ini joj nudili brak, a ona htjela baš njega. Izrodili su tako njih dvoje dosta djece, živjeli u monogamnom braku petnaest godina, do njene smrti. Samo da napomenem, pričamo o 6. stoljeću.

Eh, sad zaklopimo oči i zamislimo prvu pametnu, samostalnu, dobrostojeću ženu koju poznajemo. Jesmo li? Aha… E sad zamislimo da se ona uda za svog 15 godina mlađeg uposlenika. Može li? Hmmm.. ne ide. Majku joj, nafatala ga, ne zna on jadan. A ono ljubav između četiri zida, a mi ništa ne znamo o tome. Hatidža je naslijedila bogatstvo od oca, muža/muževa, ali ga je utrostručila. Neki izvori navode da kad bi se skupile sve trgovačke karavane grada njene bi bile tri puta veće. Sad opet zatvorite oči i razmislite, poznajete li neku tako sposobnu ženu u svom okruženju? Ja poznajem. Više njih. Odmah se sjetim moje prekrasne Bojane, pet biznisa do tridesete godine. Dvoje djece, suprug i tufahije uz kafu kad joj svratiš s posla, a i ona bila na poslu, a ono šest popodne. Da je pitam kad stiže, nema potrebe. Mislite da se Poslanik a.s. osjetio ugroženim zbog Hatidžine trgovačke sposobnosti! „Ona je vjerovala u mene kad niko drugi nije…“, riječi su Muhammeda a.s.

Zašto danas idemo tako retrogradnim stazama, čini mi se da nikad neću dokučiti. Znam samo ovoliko; moj tata mi davno rekao: „Kad se nađeš u prostoriji u kojoj neko galami, napusti prostoriju.“ Baš tako završi danas moj ‘razgovor’ sa prvom muškom glavom u mojoj firmi.

 

Redakcija