Magazin za žene. I muškarce, one prave.

Tablete za bolji performanse pružile su muškarcima mogućnost da vrate seksualni život. Mogu li novi lijekovi učiniti isto za žene?

Prije nego što su lijekovi za erektilnu disfunkciju muškaraca stigli na tržište devedesetih godina prošlog vijeka, problemi seksulanog performansa muškaraca bili su nešto o čemu se sramno i šutljivo pričalo, navodi američki Cosmopolitan. Zapravo, izraz “erektilna disfunkcija” uopće nije postojao. Umjesto toga, muškarce smo nazivali “impotentnim”.

Zahvaljujući novoj terminologiji i terapiji, muškarcima je konačno dodijeljen vokabular koji im je potreban za definiranje njihovih seksualnih problema, a da pri tome ne krive sebe. Zato su i u ovoj stvari barem čitavo desetljeće u prednosti u odnosu na žene.

Žene, s druge strane, nisu imale laganu terminologiju ili potencijalno liječenje, tako da je razgovor o seksualnoj disfunkciji za nas bio tabu.
E, to se mijenja. Prvo, žene trebaju shvatiti da je sasvim u redu imati nekoliko dana u mjesecu kada vam je sex posljednja stvar na umu. Problem je kada to traje mjesecima.
Prije svega, nemojte paničariti. Drugo, o tome se treba razgovarati jer je popravljivo, baš kao i kod muškaraca.

Kako se zove trajni nedostatak želje?

Kada vaš libido – želja za vašim partnerom, samozadovoljavanjem, fantaziranjem o nekoj seksipilnoj slavnoj ličnosti – izostaje već nekoliko mjeseci, onda bi to moglo biti pravo medicinsko stanje. Ukoliko to nije posljedica nekog zdravstvenog stanja (poput velike operacije), korištenja terapije (tj. antidepresiva), doktor će vjerovatno razgovarati s vama o stanju zvanom hipoaktivni poremećaj seksualne želje ili HSDD.

HSDD uzrokuje trajni gubitak interesa za seks. Drugim riječima, ako je seks bio hrana, to je kao da ste izgubili apetit.

Zvuči stresno, zar ne? HSDD je vrlo česta pojava. U stvari, otprilike 1 od 10 žena u predmenopauzi iskusi to stanje.

1 od 10 žena iskusi HSDD
Šta se može učiniti po tom pitanju?

Dobra vijest je da se HSDD liječi nedavno odobrenim lijekovima, bremelanotid injekcija.
Za razliku od prethodnih lijekova koje je trebalo uzimati svaki dan, ovo se ubrizgava
najmanje 45 minuta prije nego što poželite imati seks. I to radite sami. Smatra se da djeluje
vraćanjem hemijske ravnoteže odgovorne za seksualnu želju.

Već je dugo poznato da je mozak odgovoran za seksualnu želju. Žene koje imaju HSDD
imaju neravnotežu aktivnosti neurotransmitera u mozgu, što rezultira niskom seksualnom željom.
Smatra se da ova injekcija djeluje upravo na to.

Zašto je rješavanje ovog problema pravi potez?

Iako otprilike jedna od deset žena živi s HSDD-om, samo 5 posto žena zna da je HSDD zdravstveno stanje.
*** Želimo to promijeniti.

Samo 5% žena zna da je HSDD medicinsko stanje

Žene imaju tendenciju da krive sebe ili da općenito ignorišu ovakvo stanje. Važno je znati da je problem zaista u mozgu. Seksualna želja je jedna od osnovnih ljudskih potreba, kao glad, kao žeđ, kao potreba defekacije ili uriniranja, kao san. Onako kako se pozabavimo našom probavom kada imamo problem odlaska u toalet, a tijelo nam prije toga šalje razne alarme poput nadutosti, bolova u stomaku, osjećaja tegobe i nerovoze, tako se trebamo pozabaviti i problemom nedostatka seksulane želje, jer nedostatak iste ide u kontru zakonima prirode.