Magazin za žene. I muškarce, one prave.

Ciste na jajnicima su tvorevine ispunjene tekućinom, a česte su kod mnogih žena različite dobi. Najčešće je riječ o dobroćudnim tvorevinama, dok su one zloćudne vrlo rijetke. Ipak, one postoje. Ponekad i dobroćudne ciste izazivaju komplikacije, pa je važno kod postojanja određenih simptoma posjetiti svog ginekologa i otkriti o kakvom tipu ciste je riječ.

Postoji nekoliko tipova dobroćudnih cisti, a možemo ih podijeliti u dvije skupine – funkcionalne i nefunkcionalne.

 

Funkcionalne ciste na jajnicima – simptomi i liječenje

 

Funkcionalne ciste nastaju zbog hormonskih promjena u normalnim strukturama jajnika.

Takvi tipovi cisti nastaju zbog poremećaja u funkciji jajnika, najčešće tokom ovulacije i dijele se na:

  • Folikularne ciste – prije ovulacije u jajniku se razvija jajna ćelija okružena „vrećicom“ koju nazivamo folikul. Prilikom ovulacije folikul puca, oslobađa jajnu ćeliju i otpušta je u jajovod. Ako ne dođe do pucanja folikula, on nastavlja rasti, ispunjavajući se većom količinom tekućine te nastaje cista. Može biti različitih veličina, no obično je manja od 6 cm.
  • Luteinske ciste (ciste žutog tijela) – nakon ovulacije, odnosno oslobađanja jajne ćelije iz folikula, na mjestu folikula nastane žuto tijelo koje ili atrofira u slučaju da ne dođe do trudnoće, ili nastavlja rasti u slučaju trudnoće. Ako nakon puknuća folikula dođe do zatvaranja njegova otvora, od žutog tijela može nastati cista. U njoj se može nakupljati i krv ako dođe do krvarenja uslijed puknuća folikula, tada se naziva hemoragičnom cistom.

Simptomi koji mogu upućivati na cistu jajnika

Neregularno krvarenje

Žena obično primjeti da je menstruacija došla ranije ili kasnije i da je bila drugačijeg izgleda nego obično.

Bol 

Može se javiti nelagoda ili bol u donjem dijelu stomaka koja nastaje zbog pritiska na okolne organe.

Ultrazvučni pregled jajnika

Kod žena koje imaju menstruacije to treba učiniti neposredno nakon menstruacije. Zbog rasta folikula sredinom ciklusa, te postojanja žutog tijela u drugoj polovini ciklusa, može se pogrešno protumačiti izgled jajnika i izazvati nepotrebnu zabrinutost.

Tokom ultrazvučne procjene  važna je veličina i broj cista, da li su prisutne u oba jajnika, kakav je sadržaj ciste, debljina stijenke, postojanje solidnih dijelova te prokrvljenost i prisutnost slobodne tekućine oko maternice i jajnika.

Funkcionalne ciste najčešće narastu do 5 cm i većinom ne uzrokuju nikakve simptome. U velikom broju slučajeva spontano nestanu te se  pri prvom nalazu ciste obično preporuči ultrazvučna kontrola za  2 – 3 mjeseca.  Tokom perioda praćenja, ovisno o dobi žene, mogu se propisati hormonski lijekovi (gestageni, kontracepcijske tablete) kako bi se uspostavila hormonska ravnoteža i pomogla resorpcija postojeće ciste i spriječio nastanak novih cista.

Pri nalazu cistične promjene  u području  jajnika i jajovoda treba isključiti druge ginekološke bolesti: endometrioza, zdjelična upalna bolest sa tuboovarijskim apscesom, hidrosalpinks, paraovarijske ciste, ali i dobroćudne  i zloćudne tumore koji mogu imati cističan izgled.

Na temelju  ultrazvučnog izgleda ciste,  ginekolog će procijeniti da li je potrebno i koje tumorske markere uraditi ovisno o dobi žene.

Operacijsko liječenje

Kod žene reproduktivne dobi, koja nema nikakve simptome, ne treba žuriti s operacijskim zahvatom pri prvom nalazu ciste manje od 6 – 8 cm sa ultrazvučnim obilježjima “jednostavne” ciste, urednim color-dopplerom i urednim tumorskim markerima. Ako je cista prisutna duže vrijeme,  ako raste i izaziva bolove, treba je ukloniti operacijskim zahvatom.

Prsnuće žutog tijela može uzrokovati naglu oštru bol, a može se javiti i obilnije krvarenje koje ponekad treba zaustaviti operacijskim postupkom.

Iznenadna jaka bol u području jajnika koja se javi pri naglom pokretu (vježbanje, ples, spolni odnos) može biti i posljedica rotacije ciste ili jajnika oko svoje osi što ometa cirkulaciju u jajniku i izaziva bol. Prekid cirkulacije u jajniku može dovesti do oštećenja tkiva jajnika i zato je vrlo važno prepoznati ovo stanje i  što ranije operacijskim postupkom omogućiti cirkulaciju i oporavak tkiva jajnika.

U dobi kad je po prirodi vrlo niska i stabilna razina hormona (djevojčice prije puberteta i žene nakon menopauze), manja je vjerojatnoća pojavljivanja funkcionalnih cista. Ako se cista pojavi u toj dobi, uvijek je potrebno isključiti mogućnost da se radi o tumoru.

Još jednom treba naglasiti da u reproduktivnoj dobi žene (dok ima menstruacije), najčešće ciste jajnika su funkcionalne, hormonski uvjetovane ciste koje u 70 – 80 % slučajeva spontano nestanu za 2-3 mjeseca. Ne preporučuje se samoinicijativno raditi tumorske markere jer se time može izazvati nepotrebna zabrinutost obzirom da neki markeri mogu biti povišeni u različitim fiziološkim stanjima  i bolestima.