Magazin za žene. I muškarce, one prave.

Svi se sjećamo popularne rečenice iz serije Seks i grad: „Single and fabulous, exclamation point.“ (Sama i sjajna, uzvičnik.) Dakle, uzvičnik je interpunkcijski znak i označava emociju, stav ili pak imperativ. Nešto poput Volim te! ili Kako je danas lijep dan! Kako i kad je ovaj znak usklika prerastao u upitnik, nikad nećemo saznati.

Činjenica je da je danas prvo ili drugo pitanje upućeno ženama u bilo kakvom razgovoru: „Imaš li nekog?“ A pod ‘nekog’ naravno mislimo na muža ili muža u perspektivi. Ovo pitanje ne bira okruženje, pa ga tako čujemo na poslu, na porodičnim skupovima, na ulici od strane mamine komšinice koja vas vidi sad i možda opet za dvije godine.

Većinu vremena vi ste ti koji se osjećate nelagodno zbog ovih pitanja i popratnih komentara poput: „Probirač nađe otirač.“, „Šta čekaš?“, „Nema savršenih.“ i podugačak niz stupidnih komentara koji služe isključivo da zadovolje ego druge strane, jer oni imaju nešto što vi nemate. Nije više bitno što su to veze i brakovi bez ljubavi, seksa, poštovanja, zajedničkih aktivnosti. Nije bitno što su, vrlo često, djeca jedina poveznica tih trulih zajednica. Nije bitno ni to što ste vi svojom voljom same. Nije bitno ni to što, ako želite takav život, sutra to možete napraviti i postati ista mala ogorčena osoba. Ništa nije bitno, jer niste sretne osim ako vam okolina ne kaže suprotno.

No, da zanemarimo norme i standarde mase… skoncentrišimo se na najvažniju stavku ljubavi: ZALJUBITI SE U SEBE, prije svega. Ne biti u vezi nikako ne znači da nemate suprotan izbor, znači da ste odlučili iskusiti najznačajniju vezu od svih, vezu sa samom sobom.

 

Šta smo naučile do sada:

  1. SAMA NE ZNAČI S MANOM – Ukoliko vas partner ne čini boljom osobom, ukoliko stagnirate, pretjerano se žrtvujete, zanemarujete sve druge segmente života onda je jasno da je „samoća“ logičan izbor. Nemate nikakvu manu, prosto se volite dovoljno da ne budete destruktivne prema sebi. Fokusirajte se na vlastitu produktivnost, svrhu i ciljeve.
  2. RASTITE – Uz tendenciju „umanjivanja“ žena u vezi/braku, kada ste same rastete i razvijate se dovoljno kako vas u budućnosti ne bi mogao minimalizirati niko. S takvim stavom sretnete one koji uživaju u društvu izgrađenih žena.
  3. IZVEDITE SAME SEBE – Sjetite se svih mjesta koja je vaš bivši partner mrzio, proglasio snobovskim ili bojkotovao, a vama su se dopadala. Eh, idite baš tamo. S prijateljicom, same, s nekim divnim frajerom kojeg sutra nećete nazvati.
  4. ZNANJE JE MOĆ – Nadograđujte se. Čitajte, upišite kurs, doktorirajte, putujte, naučite sve o vinima, promijenite posao, aktivirajte svoj hobi, učite plesne korake koje do sada niste znale.
  5. TI NISI ‘STATUS VEZE’ – Ako niste dovoljne same sebi kada ste zaista same, nećete si biti dovoljne ni pored partnera. Ne stavljajte vlastitu vrijednost u bilo čije ruke. Bavite se sami svojim problemima, niko nije dužan raditi to za vas, a pogotovo ne partner. ‘Ovisnim’ ponašanjem privlačite iste takve partnere. Tako nastaju loše veze.