Magazin za žene. I muškarce, one prave.

Misterije ženskog reproduktivnog sistema

Naučnici su postigli ozbiljan napredak u razumijevanju ženskog reproduktivnog sistema. No, ženski reproduktivni organi još uvijek su misterija. Evo nekih činjenica o maternici, vagini, G tačkama i još mnogo toga – plus neke neobjašnjive misterije.

 

Da Vinci nije bio u pravu

Leonardo da Vinci bio je pažljiv promatrač ljudske anatomije, ilustrirajući slike sa seciranih tijela koje su i danas tačne. Međutim, kad je crtao ženski reproduktivni sistem, nije bio tako savršen. Sudeći prema mišljenju svjetskih anatoma, Da Vincijeve skice ljudskih maternica izgledaju kao životinjske. Moguće je da je uzrok tome bio nedostatak ženskih leševa, pa je praznine popunjavao disekcijom životinja.

 

 

Kada se ne koristi, zdrava maternica je mali organ. Dužina joj je oko 7,5 centimetara, a širina 5 cm. Tokom trudnoće to se mijenja – brzo. Do otprilike 20. sedmice trudnoće, maternica koja se širi dosegne sve do pupka. Vanjski rub maternice dosegne donji rub rebrastog tkiva do otprilike 36. sedmice.

 

 

PH vrijednost vagine prilično je kisela u prosjeku je oko 4,5 na pH skali (7 je neutralno). Otprilike je kisela poput piva ili paradajza. Aktivne zajednice mikroba u vagini održavaju ovu kiselost. Na primjer, laktobacilus, skupina bakterija koje stvaraju mliječnu kiselinu, dominira ekosistemom u mnogim ženskim vaginama. Te korisne bakterije i njihov kiseli učinak vjerojatno sprječavaju da se gadne bube ne nastane i koloniziraju.

 

 


Od davnina kategorisan kao pokazatelj djevičanstva, himen je zapravo samo mali komad tkiva u vaginalnom otvoru. Može puknuti pri prvom spolnom odnosu (ili drugoj penetraciji) ili na desetine drugih načina; drugim riječima, prisustvo ili odsutnost himena ne govori ništa o tome da li je žena imala seksualne odnose ili ne.

 

 


G-tačka, područje u vagini za koje se kaže da je izuzetno osjetljivo na erotsku stimulaciju, predmet je rasprava. Mnoge žene tvrde da doživljavaju orgazme stimulacijom upravo tih tačaka, ali anatomsko znanje o tom području i dalje je oskudno. Neki naučnici kažu da to može biti bilo šta, od unutrašnje grane klitorisa do pogrešno identificirane žlijezde. Činjenica je da su neke zone na ženskom tijelu osjetljivije na podražaje, kako god to anatomski bilo objašnjeno.