Magazin za žene. I muškarce, one prave.

Bilo da praktikujete dijete ili ne, različiti načini održavanja unutarnjeg i vanjskog stanja organizma pojavljivali su se u proteklih deset godina. Sve što se u praksi ne pokaže dobrim, brzo otpadne. Evo kako je sve teklo:

Ovo je plan čišćenja koji traje 30 dana. Pojavio se 2009. godine kao protokol za resetovanje. Whole30 dijeta traži od svojih sljedbenika da eliminiraju neke od osnovnih skupina hrane – šećer, alkohol, žitarice, mahunarke, soju i mliječne proizvode. Vaganje je također eliminirano. Kreatori dijete umjesto toga traže od učesnika da se usredsrede na pobjede bez vage, što uključuje manje akni i crvenila, bijele zube, odjeću koja bolje pristaje i optimističniji način razmišljanja. Whole30 dijeta postala je poznata nakon inicijative #JanuaryWhole30, koja je podstaknula ljude da se resetuju tokom prvog mjeseca nove godine.

Dijeta s hranom za bebe – koja zahtijeva jedenje hrane u formi pirea, stekla je popularnost oko 2010. Ovaj vid „čišćenja“ kao način eliminacije toksičnih materija iz našeg organizma i prekidanja loših navika došao nam je dijelom zbog trenerice slavnih, Tracy Anderson, koja je to neprestano zagovarala. Hvala, ali ne. Ovo je sa scene otišlo jednako brzo kako je i došlo.

Ma koliko pokušavali, čini se da od ove dijete ne odustajemo. Četrdesetih godina pojavio se Master Cleanse što je podrazumijevalo ispijanje mješavine limunovog soka, kajenskog bibera i javorovog sirupa 10 dana. Od tada su počele stizati varijacije na temu. Mnoge slavne ličnosti poput Gwyneth Paltrow i Selme Hayek podržale su ovaj vid dijete, ali stručnjaci smatraju da ovo nikako nije zdravo.

Najviše puta ukucan termin u Google pretraživač uz riječ dijeta je upravo „paleo“. Ovo je dijeta poznata i pod nazivom “pećinska prehrana”, a zahtijeva od sljedbenike da se drže hrane za koju se pretpostavlja da je bila dostupna tokom ere paleolita. To uključuje meso, ribu, jaja, povrće, voće, orašaste plodove, sjemenke, bilje i zdrave masti. U osnovi, ako hrana nije ulovljena ili ubrana, izbacite je. Ako imate déja vu, to je zato što su dijeta Whole30 i paleo vrlo slične.  I da, dijeta je i dalje aktuelna i nema kritike stručnjaka.

Od svojih početaka, kada je služila u svrhu kontroliranja celijakije, postala je trendovska prehrana u 2013. U stvari, iako nije došlo do promjene stope dijagnoze celijakije između 2009. i 2014., interes za dijetom bez glutena naglo je porastao. Ovu priču su potaknule Whole30 i Paleo dijete, jer obje izbacuju gluten iz prehrane, a to direktno znači gubitak težine.  Ipak, čini se da je zaluđenost izbacivanjem glutena u svrhu gubljenja težine nestala, posebno kada se shvatilo da naljepnica „bez glutena“ ne znači nužno zdrava hrana i da ne morate izbaciti ugljikohidrate u cijelosti kako biste izgubili kilograme.

Dijeta se pojavila tokom 2014. godine, zajedno s idejom da masti nisu nužno negativci. Filozofija prehrane istaknuta u knjizi The Bulletproof Diet  stavlja naglasak na kvalitet masti koju konzumirate, a ne na količinu. Kokosovo ulje, masline, biljno maslo i bademi, kao i organsko meso, povrće, voće. Dijeta čak ima i svoju kafu, Bulletproof kafa, pripravak koji uključuje miješanje putera u kafu za više energije i povećane sposobnosti sagorijevanja tjelesnih masnoća. Iako je zanimanje za ovu dijetu stalo na samom početku, bez sumnje je utabalo put za keto dijetu.

U 2015. godini doživjeli smo bum s aktivnim ugljenom. Iako se obično koristi u sistemima za filtriranje vode za ispuštanje toksina ili u hitnoj, da bi se pomoglo u liječenju predoziranja, crni prah počeo je iskakati u gotovo svemu. Kompanije za sok miješale su to u svoje programe čišćenja i govorile da će to pomoći u izvlačenju ‘nečistoća’ iz tijela i čak regulaciji probavnog sistema. Kompanije koje proizvode sredstva za ličnu higijenu imale su slične poteze: dezodoransi, paste za zube i sredstva za čišćenje lica, sve u sivoj boji.  Stručnjaci su stopirali ovu ludoriju. Da, aktivni ugalj se veže za sve, ali za sve, uključujući i važne vitamine i hranjive tvari koje vaše tijelo treba da ostane zdravo.

Ovaj vid prehrane je postao način života. Sirova hrana: biljke, svježe voće, nekuhano povrća, suho voće, namočene i proklijale žitarice, grah ili mahunarke, sirovi orašasti plodovi i sjemenke i hladno presovana ulja. Ova vrsta prehrane ima spektar djelovanja na ljestvici, pa tako možete biti  vegan koji jede samo sirovu hranu, vegetarijanac koji pored sirove hrane uključuje jaja i sirove mliječne proizvode ili čak mesojed koji u prehranu uključuje sirovo meso i ribu. Prehrana sa sirovom hranom nije nova (postoje dokazi o njenom porijeklu iz 1800-ih), ali je izgubila na vrijednosti tokom posljednjeg desetljeća.

Dijeta bez životinjskih namirnica nije nova. Svjetski dan vegana obilježava se od 1994. godine, a od tada je ova priča doživjela ekspanziju. Magazin The Economist  je 2019. godinu nazvao „veganskom godinom“, uz objašnjenje da je trend življenja i prehrambenih navika koje isključuju proizvode životinjskog porijekla naglo i čini se opravdano skočio.

Ako u proteklih nekoliko godina niste čuli riječ “keto”, predpostaviti je da živite pod kamenom. Ketogena dijeta, koja je prvobitno uvedena 1920-ih kao sredstvo za liječenje epilepsije, obišla je krug. Njenu popularnost pojačale su slavne osobe poput Kourtney Kardashian, koja je, navodno, velika obožavateljica načina života s niskim udjelom ugljikohidrata.

Povremeni post ograničava vašu prehranu na određene sate u danu. Iako postoje brojni rasporedi povremenog posta, jedan od najpopularnijih uključuje ubacivanje hrane u osmosatni prozor, zatim gladovanje ostalih 16 sati, i pijenje isključivo vode. Ova dijeta nije doživjela veliki procvat.

Dozvoljene su sve vrste mesa i životinjskih proizvoda, poput jaja ili mliječnih proizvoda i nula ugljikohidrata – nema voća, povrća, sjemenki, krompira, mahunarki ili orašastih plodova. Ova dijeta stekla je popularnost zajedno s keto dijetom, zahvaljujući tvrdnjama da bi mogla pomoći u izliječenju svega, od reumatoidnog artritisa do depresije. Ne postoje nikakvi naučno utemeljeni dokazi koji bi podržavali takve tvrdnje, ali to nije spriječilo da mesna dijeta stekne sljedbenike. Dobre su šanse da se ova dijeta održi i u 2020. godini.

Mediteranska dijeta uspjela je ostati klasik. Ocijenjena je najboljom dijetom 2019. godine – i to s dobrim razlogom. Usredsrijeđenosti na mediteranske proizvode: proteine, integralne žitarice, povrće, voće (i da, čak malo vina i sira) već nekoliko desetljeća čini ovu dijetu omiljenom.