Magazin za žene. I muškarce, one prave.

Nedavno sam pročitala neku užasno površnu knjigu. Pošto čitam uglavnom sve što mi se nađe u rukama, stanu ili autu, pročitah i ovo komercijalno štivo. Baš svaku knjigu koju mi neko poturi pročitam, ne zato što mi se baš svaka dopada, nego zato što imamo prilično razvijen opsesivno-kompulsivni poremećaj. Zbog te opsesije mislim da će se desiti neki opasan fijasko ako ne stavim tek oprani peškir na dno vojnički složenih peškira, jer tako kružno podjednako koristim svaki, ili ako ne pročitam sve što mi se pokloni, utrpa, ostavi.

No, razlozi zbog kojih mi garant treba psiholog nisu tema ove priče.


Dakle, knjiga bombastičnog naziva Reverse the Signs of Aging/Obrnite znakove starenja, autorice Nigme Talib, za mene je još jedan dokaz vrijeđanja inteligencije svih pametnih i samosvjesnih žena. Trudila sam se i trudila da tu pročitam nešto što već ne znam i nisam uspjela. Iako na koricama knjige stoje pompezni citati slavnih ličnosti, poput Sienne Miller („Nigmin plan je potpuno transformisao moju kožu. Ona je zaista sjajna.“) i Penélope Cruz („Ukoliko ste ozbiljni po pitanju svog zdravlja i dobrostanja, Nigmin plan će promijeniti vaš život.“), garantujem životom da u knjizi nećete pročitati ništa novo.

Imajući u vidu da je prvo izdanje ovog uratka ugledalo svjetlost dana kasne 2015. godine, ne mogu se oduprijeti dojmu da ovo nije puka kompilacija svega što je ikad iko rekao o ljepoti i zdravlju jedne žene. Da li se neko prije dr. Talib sjetio skupiti sve ove, inače korisne, informacije na jedno mjesto, ne bih znala, ali „revolucionarni plan“ (kako ga je autorica nazvala) za postići sjajnu i mladoliku kožu uopće nije tako revolucionaran.

Pa da ne mislite da baljezgam napamet, evo nekoliko informacija, savjeta, iz knjige, pa odvagajte same kada ste započele vlastitu revoluciju.

Neuropata i medicinska kozmetičarka Talib tvrdi da, kada uđete na vrata njene Klinike, ona zna da li redovno kakite ili ne. Inače, Talib kaže da bi se uopće mogla početi baviti neuropatijom morala je imati brojku od 225 tretiranih pacijenata. Ne znam šta mi je smješnije, kad kozmetičarka klijente naziva pacijentima ili ova brojka od 225 ljudi, ako uzmem u obzir da na dnevnoj osnovi, jedan ljekar specijalista u Bosni i Hercegovini, u prosjeku primi 50 stvarnih pacijenata (kažem u prosjeku).

Idemo dalje. Na vratima vas Nigma pita: Koliko ste puta kakili danas?“ Važno je kakiti, da se razumijemo, jer ko ne kaki na donji otvor, redovno fekalije izbacuje na usta. Neki od problema koje tretira doktorica su: akne, ekcemi, rozacea, depigmentacije, PMS, gubitak kose, regulisanje tjelesne težine, itd.

 

 

Kako to doktorica tretira!? Sve počinje iz vašeg intestinalnog trakta. Uproštenim, nedoktorskim jezikom rečeno, zdravlje crijeva. Knjiga sugeriše da su emocije jako povezane sa crijevima, pa se jedno kratko poglavlje knjige zove „Osjećanja – mnogo više od osjećaja“. Probava je povezana sa starenjem, jer ako ne apsorbujete hranu dovoljno dobro i brzo, onda imate problem sa lošom probavom, a onda to može značiti da imate problem sa npr. kiselošću u želucu. Potom idu enzimi, bakterije, paraziti, sindrom probušenog crijeva, toksini koji se zadržavaju u tijelu, intolerancija na hranu, loša prehrana, hormoni i sve što ste ikad pročitali u nekom magazinu koji obrađuje teme poput ljepota ili zdravlje.

Onda ide najbolji dio! Preporuke za zdrav život. Pa kaže knjiga da vanjska ljepota dolazi iznutra. Ma nemoj. Kakva revolucionarna izjava. Savjetuje doktorica da se ne stresiramo jer stres je okidač za sve bolesti i brže starimo od toga. Ma čuj to! Jel’ ono bijaše 1978. godina kad je snimljena serija Tale! Doduše, moja generacija je to gledala deceniju i kusur kasnije. Sjećamo se narodnog doktora i partizana, Taleta (Miralem Zupčević) koji zbog životnih teškoća osijedi preko noći. Eto tako, stres je štetan, nemojte to. Fuj. Ne se stresirati.

 

Dalje idu preporuke poput; eliminišite svu hranu koja uništava želudac, jedite organske proizvode kad god to možete, uzimajte probiotske suplemente, unosite više vlakana, izbjegavajte kravlje mliječne proizvode, gluten, alkohol, cigarete, vrlo često izbacujte i jaja iz prehrane, soju također, pojačajte unos proteina, svih vrsta vitamina. Spavajte pobogu. Ne zove se to bezveze „beauty sleep“ ili ti „san za ljepotu“.

Ukoliko ste žena na koju se vremenom navuče višak nekog hormona, pa onda akne, pa tamne mrlje, pa dlake… eh onda nemojte zaboraviti da i s vana radite na tome. Idemo dakle sa hijaluronom, retinolom, vitaminom C, anti-oksidantnim serumima, šminka koja po preporuci doktorice košta u prosjeku 50 dolara po proizvodu. Nemojte zaboraviti kozmetičke tretmane poput mikrodermoabrazije, LED tretmana, pilinga svih vrsta, uklanjanje dlaka IPL tehnikom ili laser. Ni kremu za okolo okica ne preskačite.

Ima u knjizi savjeta i kako se našminkati kada imate tamne krugove okolo očiju. Rečeno nam je i da se usne stanjuju tokom godina, pa kako da se našminkamo kad se to počne dešavati, a da bude što manje primijetno. Pa se onda opet vraćamo na stres, redovno vježbanje, pozitivne misli, redovan i kvalitetan san, te tako u krug.

Eh još da ne zaboravim, sudeći po ovom što sam pročitala, trebamo jesti kvinoju, alge, chia sjemenke, avokado i tef. Za kvinoju smo još i čuli, a tef sam potražila na Internetu i Google kaže: „Tef je jednogodišnja trava porijeklom iz istočne Afrike. To je visokovrijedna žitarica u pogledu prehrambenih vlakana i željeza te pruža obilje bjelančevina i kalcija.” Pa eto, da znate. A tikvu koja raste na svakih 20 kilometara zemlje, bacajmo i dalje kravama.

Apropo svih detalja koje sam navela (skratila sam koliko sam mogla, jer knjiga ima 263 stranice), prođe mi kroz glavu neki subotnji ručak u gradu. Dvije drage, divne žene (jedna od njih doktorica specijalista) i ja, pričamo o pomami oko celera i cijeloj euforiji cijeđenja te gorke biljke koja kod nas košta 6 KM. Zaključi moja draga doktorica: „Znamo mi svi šta valja, ali ko to sebi može priuštiti.” Šest konvertibilnih maraka samo da započnete jutro, pa vi gledajte odakle se vedri kasnije.

Ne bi ova knjiga bila toliko iritantna da sve ovo, baš svaka žena na svijetu, nije pročitala barem 10 godina prije nego što je Nigma Talib izdala svoju knjigu. Razmišljam, jesmo li mi kolektivno blesavi ili biramo da ignorišemo razna bombardovanja komercijalnim ublehama?!

Za kraj, savjet od mene. Na pijaci na Grbavici, u dijelu gdje se prodaju mliječni proizvodi, ima tako dobar sjenički sir i domaća jaja. Eh da, još nešto, ČITAJTE, u protivnom rizikujete da svjesni padate u nesvijest.