Magazin za žene. I muškarce, one prave.

Oduvijek je tu, dio ženskog tijela i bistvovanja, no nekima to još uvijek djeluje kao novije otkriće. Prema nekim teorijama ‘prihvaćen’ je 1559., nakon što je talijanski doktor Realdo Kolumbo izdao knjigu pod nazivom De re anatomica. Autor ga u knjizi opisuje kao „dobru i korisnu stvar“.

U nekim zemljama Afrike i Bliskog istoka vrši se obrezivanje žena (Female Genital Mutilation), pa čak i u Europi u XIX stoljeću, vršile su se operacije kako bi se odstranio klitoris jer se vjerovalo da je taj mali dio ženske anatomije razlog histerije, epilepsije, nevjerstva i nesposobnosti rađanja.

Otac psihoanalize, Freud, govorio je da se orgazam kod ‘normalne’ žene mora kretati od klitorisa prema vagini. Njegovi vjerni sljedbenici tvrdili su da je održavanje seksualnog zadovoljstva žene preko klitorisa znak infantilnosti ili biseksualnosti.

Veliki broj žena tvrdi da je vrlo teško postići orgazam samo putem penetracije i da zadovoljstvo leži u toj minijaturi zvanoj klitoris.

Astralijska umjetnica Alli Sebastian Wolf napravila je umjetničko djelo koje je nazvala Glitoris i izrekla neke veoma važne činjenice o klitorisu koje je prenio čuveni The Guardian.

Klitoris je poput ledenog brijega

Uglavnom nevidljiv ispod površine, to je zrno koje osjećamo cijelim bićem. Odatle dolaze sve ove fenomenalne i čarobne senzacije.

Na vrhu klitorisa nalazi se više od 8000 nervnih završetaka – duplo u odnosu na penis

Klitoris se sastoji od 18 različitih dijelova – mješavina erektilnog tkiva, mišića i živaca. Svi ti mali komadi rade zajedno kako bi stvorili zadivljujuće senzacije koje osjećaju svi koji imaju klitoris kada dožive orgazam.

Klitoris može nabubriti čak 300% kada je nadražen

Klitorisi se kreću u dužini od 7-12 cm i nabubre za 50 do 300% kada su nadraženi. Kako se približavate orgazmu, on postaje veći. Kad ste u stanju mirovanja, „ruke“ ili corpora cavernosa tijela klitorisa pružaju se ravno prema bedrima. Kad ste uzbuđeni, oni se nakrive “i malo vas zagrle” iznutra.

Orgazmi iz tačke G i putem penetracije su dijelom klitoralni

Oboje stimulira unutarnje dijelove klitorisa. Penetracija ili G tačka, sve su to različiti načini upotrebe klitorisa. Razumijevanje ovoga je poremećeno heteronormativnim studijama ženske anatomije koje su pretpostavile da je stimulacija penisom neophodna za orgazam. Wolf za to krivi Freuda.

Klitoris je relativno recentna terminologija

Prva zabilježena upotreba riječi klitoris bila je u Americi 1950-ih godina.

Klitoris datira iz 17. stoljeća i može poticati od riječi „omotač”, „ključ” ili „zasun” ili „dodirnuti ili škakljiti”, kaže Wolf.

To je jedini dio tijela sa samo jedinom svrhom, a to je užitak

Jedna od 10 žena nikad nije doživjela orgazam – i većina će u nekom trenutku imati problem da dođe do orgazma s partnerom. Wolf krivi „kulturu srama” koja okružuje žensku seksualnost i koja suzbija naučna istraživanja i, možda još važnije, lična istraživanja.

Nije uvijek bilo lako imati klitoris

Kroz prošlost, doktori su se zalagali za uklanjanje klitorisa kako bi izliječili mentalne bolesti poput depresije i šizofrenije ili „taj dosadni problem žena neprirodno željnih seksa“, kaže Wolf.

U staroj Grčkoj lezbejke ili žene koje su aktivno željele seks često su se smatrale vješticama, usprkos činjenici da su njihovi muževi mogli imati i po 16 ljubavnica i biti u javnim kupatilima s mladim muškarcima.

U srednjovjekovnim se vremenima klitoris nazivao „đavolovim zubom”, kroz koji vam je đavo mogao usisati dušu. Suđenja vješticama sjajan su primjer rata protiv žena, koji zapravo nikad nije prestao.

To je jedini dio ljudskog tijela koji nikada ne stari

Klitoris od 80 godina izgleda i djeluje isto kao kod djevojke od 20 godina. Ali i dalje raste – mogao bi biti 2,5 puta veći u vašim 90-im nego u tinejdžerskim godinama.

Svaki je klitoris jedinstven

Dolaze u različitim oblicima i bojama, od blijedo ružičaste do crne. Različiti su kao i vaša lica. Ako pogledate više slika vagine, nikad nećete vidjeti dvije slične.